Ulosoton suojaosuus?

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) vaatii ulosoton suojaosuuden nostamista etenkin pienituloisten ulosottoloukon helpottamiseksi. Tolppasen mukaan ulosotto kohtelee epätasaisesti eri tuloluokissa olevia ihmisiä.

– Pienituloisuuden raja on ollut vuodesta 2014 lähtien 1 190 euroa kuukaudessa, ja sitä kutsutaan köyhyysrajaksi. Tämän köyhyysrajan alla elää noin 700 000 suomalaista, Tolppanen toteaa tiedotteessaan.

Ulosoton nykyinen suojaosuus, alle 700 euroa, ei täytä Tolppasen mielestä edes kaikkein pienituloisimpien tulorajaa.
– Ulosottoloukku syntyy näissä tulotasoissa siitä, kun suojaosuuden ylittävästä tulosta menevät ensin verot ja sen jälkeen kaksi kolmasosaa ulosottoon, mitä verojen jälkeen jää. Tästä syntyy kannustinloukku, joka estää työn vastaanottamisen tukien menetyksen pelossa, Tolppanen sanoo.

Ulosottoloukku on Tolppasen mielestä yksi pahimmista työllistymisen esteistä Suomen lainsäädännössä ja sen toimeenpanossa.
Sanomalehti ILKAN artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *